Şeyh Bekri

0
82

Bu türbe içinde olan askılar, mücevher eşyalar meğer Ravza-i Mutahhara’da ola. Burada olan kıymetli ibrişim halılar bir türbede yoktur. Mübârek kabrin dört tarafında nice yüz altın ve gümüş çerağlar, mücevher kandiller, kırkar ve ellişer okka gelir saf altınla bezenmiş şamdanlar, çerağdanlar, buhurdanlar ve gülâbdanlar ile süslenmiş nurlu bir türbedir.

Sandukasının her tarafında Yâkût-ı Muşta’simi, Şeyh Bekri, Abdullah Kirimi, Hâlidî, Demirci Kulu, Zehebî, Şeyh, Şeyhoğlu Dede Mehmed, Karahisarî ve Karahisarî Haşan Çelebisi hattıyla anılan hattatların yazdıkları Kur’an-ı Kerimler var ki her biri birer dahme-i Efrasiyab değer Kur’an-ı Kerimlerle süslenmiştir. Sandukası ibrişim ipek ile örtülüdür.

Baş tarafları mahallinde yeşil Hüseynî imâmesi ile bir heybet ve asalet üzre yatmaktadırlar ki insan bu türbeye girdiğinde güz yaprağı gibi tir tir titrer. Bazı kimseler edeplerinden içeri girmeyip mübârek başlarının bulunduğu taraftaki pencereden Fâtiha okuyup gider. ‘

Kabrinin, kıble tarafı şirin nurlu bir camidir. Avlusunun dört tarafı fukara odalarıdır. Bir yemek pişirilen imareti vardır ki gece ve gündüz bütün insanlara dağıtılır. Binlerce keşif ve kerametleri görülmüş tasarruf sahibi ulu sultandır.

Yenişehri’nde kardeşi Sultan Ahmed

Hikâye: Kaçan kim Sultan I. Selim Bursa Yenişehri’nde kardeşi Sultan Ahmed’i şehit ettikten sonra Bursa’da bütün atalarını ziyaret eder. Sonra Emir Sultan’m türbesine gelip ruhaniyetlerinden yardım isteyip ziyaret ederken hemen Hazret-i Emir merkadinden,

“Ey Selim, ‘Allah’ın dileğiyle hepiniz güven içinde Mısır şehrine girin’ [Yusuf, 99] âyeti sesi geldiğini bütün ziyaretçiler ve orada bulunanlar duyup;

“Müjde padişahım, sana Mısır fethi müjdelendi” diye Selim Şah’ı uyardılar. Kemâl Paşazâde Ahmed Efendi bu niyete “el- Fâtiha” dediler customized istanbul city tour.

Fâtiha-i şerifi de Hazret-i Emir’in kabri içinde okunduğunu işitip Mısır’a gittiler ve feth ettiler. Hazret-i Emir bu mertebe ulu sultandır.

Ve İlâhî sırların müftisi, sonsuz nurların mücahidi Ahmed el- Bistâmî oğlu Ali oğlu Şeyh Abdurrahman: Tefsir, hadis ve fıkıh ilminde benzersiz bir bilgindi. Şiir ilminde de dengi olmayan belâgat sahibi bir zâttır. Kendilerinin Bursa’da oturduklarına delil olan bu seçkin beyitler onlarmdır. Müfred:

Fakır u garîb ete’r-Rûm zâyiren

De’a Abdurrahman el-mukîm bi-Bursa

Yine Bursa şehri içinde medfundur.

Gânim el-Ensârî oğlu Ali oğlu Abdurrahman oğlu Şeyh Abdüllatif Makdisî [239a]: Bunlar Konya’ya varıp Sadreddin-i Konevî hazretlerini ziyaret ederken nur dolu türbeden bir el çıkıp bu şeyhi eteğinden çekerek sanduka yanında oturtup;

“Yâsîn-i şerîf’i oku” sesi duyulunca hemen adı geçen zât yüksek sesle Yâsîn-i şerîf’i okur. Keşif ve kerâmet sahibi bir zâttır. Oradan Bursa’ya gelip 856 [1452] tarihinde Zeynîler Zâviyesi’ni yapmışlardır, orada yatmaktadır. Çelebi Mehmed Han zamanında bundan ulu sultan bilinmez idi.

Molla Yegân oğlu Mehmed Şah

Sonra zamanın zahidi ve çok ibadet edeni Molla Yegân oğlu Mehmed Şah: II. Murad âlimlerinden olup Zeynîler’de gömülüdür Toprak âlimlerin tenini çürütmez.

Ve Mevlânâ Yusuf Balı ibn Yegân: Telvih kitabına değerli bir haşiyesi (izahı) vardır. Bursa şehrinde yatmaktadır. Nice garip ve tuhaf ilimlere sahip idi.

Ve Abdullah-ı Kırîmî oğlu Seyyid Ahmed: Bunların da Telvih’e muğlak açıklaması vardır. II. Murad Han’ın Merzifon’daki medresesine müderris olmuştur. Bursa’da yatmaktadır.

Ve İbrahim oğlu Mevlânâ Ilyas: Sinop şehrindendir. Bunlar çok hızlı yazı yazdıklarından bir günde muhtasar Kitâb-ı Kudûrî’yi yazmışlardır ki insanın gücü yetecek şey değildir. Fıkh-ı Ekber’e değerli bir şerhi (açıklaması) vardır. Bursa’da Zeynîler yanında yatmaktadır.

Şeyh Akbıyık Sultan: Bayramı tarikatı fukaralarındandır. II. Murad Han zamanında tarikat önderi (şeyh) olup nice bin fukara müridi var idi. Sonunda Îlâhî aşk ile vefat etmiştir. Bursa içinde mahallesinde tekkesi içinde yatmaktadır.

Şeyh Uzun Muslihiddin: Bakır Küresi’ndendir. Bursa’da Şeyh Tâceddin hazretlerinin nur dolu mezarlarında bir hasır yaygı üzerinde kırk gün Yâsîn-i şerif okuyup kırkıncı gün mübârek kabir üzerine Allah’ın emriyle ruhunu teslim edip gaşl ederler. Tâceddin hazretlerinin yanında defn ederken mübârek bir el Tâceddin kabrinden belirerek eliyle Şeyh Muslihiddin’e yer hazırladığım orada hazır olanların hepsinin gördükleri anlatılmaktadır.

Ve Yusuf oğlu Ali oğlu Mevlânâ Mehmed Şah: Fenârî oğullarındandır. Fâtih zamanında doğmuştur. Zeynîler civarında yatmaktadırlar. .

Sonra ruhanî âlemin kutbu, Rabbânî hikmetin madeni, Molla Fenârî: Aleyhi rahmetul-bârı. Murad-ı Sânî’nin ve Ebülfeth’in zamanında hâce-i âlem ü âlim idi. Cemî’î ulûmda te’lîfâtı vardır. Mevtine tarihdir: “Cennetul-Firdevs” sene 834 [1430],

Sonra vahdet meczubu, izzet meslûbu Şeyh Abdâl Mehmed: Ana yol üzerinde güzel türbesi var, gelen geçenlere dinlenme yeri, ibadet yeri ve safa tekkesidir.

Şeyh Ramazan Baba: tarafında bir yeşillik ve havadar yerde gömülüdür. Yalınayak, başı kabak, ârif-i billah Bektaşî fukaraları vardır.

Şeyh Cenubî Efendi: Mevlevihane şeyhi olduğundan tekke avlusunda gömülü bir azizdir.

Ruhanî âlemin kutbu, Rabbânî hikmetin madeni Şeyh Haz- ret-i İshak-ı Kâzrunî ziyareti: Mübârek isimleri İbrahim’dir, künyeleri Ebu îshak’dır. Annesi Şehriyar Hatun idi. Ermeni krallarının kızı idi. İslâm ile şereflenerek Akçakoyunlu padişahlarının birine nikâhlanıp Hicretin 352 Ramazan’mda [Ekim 963] salı gecesi dünyaya gelip zamanında meşhur olmuştur. Kutuplar kutbu mertebesinde iken vefat edip Erzurum’da Tebriz Kapısı’nm iç yüzünde bir kule içinde defnedilmiştir. Revan Kalesinde kuşatılıp mecburen Van’ı Kızılbaşa veren şehid Murtaza Paşa, Ebu İshak ile bir türbede yatar. Bu hakir o türbeyi ziyaret ettiğimizde bir ak sakallı yaşlı bir avret türbedarı var idi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz