Erkan Mumcu

0
60

Eski Kültür Bakan Erkan Mumcu, Pamukkale’yi Koruma Projesi’nin ihaleye açılmasını, rahmetli eski Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun bir yazısına kızarak 18 ay onaylamamıstı. Kendisi Ispartalı olduğu için, Denizli – Isparta ayrımı yaptığını; duygusal davrandığını yerel ve ulusal basında sert bir sekilde elestirmistik. Bu haklı elestirilerimiz sonunda Erkan Mumcu projeyi imzalamak zorunda kalmıstı.

Pamukkale’yi Koruma ve Gelistirme Projeleri Mimarlar Odası’nın Denizli’ye ve Türkiye’ye bir armağanıdır diyebiliriz. Bu nedenle Sayın Vali ve Sayın Rektör gösterdiğimiz duyarlılıktan dolayı bize tesekkür ettiler. Ayrıca Çürüksu Vadisi antik kentlerini; özellikle Laodikeia ve Çevresini Koruma ve Gelistirilmesi’ne iliskin 1/ 25 000 ölçekli nazım imar planı ve ardıllarının yaptırılması; Laodikeia’nın ziyarete açılması, turistlerin ihtiyaçlarını görecek sosyal tesislerin kurulması konusunda Denizli Valiliği’ne bir rapor sunmus bulunuyoruz. Son olarak 3-10 Temmuz 2005 tarihlerinde İstanbul’da yapılan “22.

Dünya Mimarlar Birliği Kongresi”ne iki proje ile katıldık: 1. Pamukkale’yi koruma sürecini anlatan iki dilli bir sergi. 2. Ulusal düzeyde yapılan, çevre konulu, “Dikkat çevreniz kusatıldı!” adını tasıyan, baskanlığını karikatürist Tonguç Yasar’ın yaptığı karikatür yarısması. Bu projelerle dünya mimarlarının huzuruna çıktık. Her iki proje de büyük beğeni gördü.

Denizli merkezindeki tarihi ve kültürel mirası korumak için neler yapıyorsunuz? Pamukkale’yi koruma yönünde somut adımlar atıldı. Ama Denizli’deki sivil mimarlık örnekleri, eski ev ve konaklar, camiler, tarihi mekanlar ne yazık ki korunamıyor. Denizli Ulu Camisi, dönemin belediye baskanı Ali Aygören ve yardımcıları tarafından bir geceyarısı operasyonuyla yıktırıldı. Bu cami Selçuklu döneminin kent içi mimarlık örneklerinden birisiydi. O zamanlar Denizli Mimarlar Odası olarak bu camiyi kurtarmak için çok çaba harcandı; ama bu isin sahibi olması gerekenler sahip çıkmadı. Mustafa Yıldırım, bu camiyi kurtarmak için çok yazılar yazdı.

Külahçıoğlu Un fabrikası

Bu nedenle adını saygıyla anmak isterim. Son yıllarda Hulisi Oral’ın evini kurtarmaya çalısıyoruz. Külahçıoğlu Un fabrikasının korunması ve bir sanayi müzesi haline getirilmesi için projeler hazırlandı. Mülkiyeti Denizli Belediye’sine aitti. Projelerimizi valilik makamına sunmamızdan bir hafta sonra tarihi yapı yandı kül oldu!… Belediye simdi bu küllerden yanan yapıyı yeniden insa etmeye çabalıyor.

Denizli’de hala İstiklal, Fesleğen Mahallelerinde sivil mimarlık örneği olan evler, konaklar var. Bunların korunması, restore edilmesi, kullanıma açılması gerekir. Gelecek nesillere birbirinin benzeri olan beton yapıları değil bu tarihi evleri, bu tarihi değerleri miras bırakabiliriz.

Denizli’nin önünü açmak gerekir. Sanayide ticarette, tarımdaki gelismeler, sanat ve kültür alanındaki gelismelerle birlikte yürümelidir. Ancak bu dengeli gelisme ile Denizli çağdas bir kent olabilir. Verdiğiniz bilgiler için çok tesekkür ederim. Ben de tesekkür ederim.

Read More about Matematikçi ve gök bilimci olan Tales

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz